Millor si fóssim portuguesos?

La història ens diu que a Catalunya li ha anat millor dins d’Espanya

Image

Estem tips de sentir que als catalans ens hagués anat molt millor si haguéssim estat separats de la resta d’Espanya, si haguéssim estat el “Portugal de l’Est” de la Península Ibèrica.

Efectivament, l’any 1640 la unió de Portugal amb Espanya es va trencar. El mateix any va tenir lloc la revolta dels Segadors i l’any 1641 el Conseller en cap de la Generalitat, Pau Claris, proclamava la República Catalana sota domini francès, situació que va durar fins 1652, any en que els últims reductes son reintegrats a Espanya (de tota aquesta aventura, però, van quedar sota domini de França el Rosselló, el Conflent, el Vallespir i part de la Cerdanya).

Doncs bé, més enllà de diferents hipòtesis, el que sabem del cert és que, després d’aquesta crisi, Portugal va seguir el seu camí en solitari i Catalunya ho va fer dins d’Espanya. Quins han estat els resultats en termes econòmics?

Pocs dubtes hi han si mirem una dada indiscutible com és el PIB per càpita: mentre que Portugal té un PIB per càpita de 15.600 €, els catalans tenim un PIB per càpita de 27.200 €, un 75% més.

I encara hi ha algú que tingui la barra de dir que als catalans ens ha anat malament dins d’Espanya?

Image



Categories: Historia, Mejor juntos

Tags: , , , , , ,

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable: Dolça Catalunya
  • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
  • Legitimación: Consentimiento del interesado
  • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
  • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.